Harm Renkema  spreker, coach & trainer

In verbondenheid zaaien, gezamenlijk groeien om als mens tot bloei te komen en vrucht te dragen

Just in time!

Frodo: You're late! 
Gandalf: A wizard is never late! Frodo Baggins.  
Nor is he early, he arrives precisely when he means to.

filmfragment uit Lord of the Rings

Toen ik dit filmfragment voor het eerst zag was ik direct onder de indruk van de diepte en de wijsheid van Gandalf zijn woorden. Een tovenaar is nooit te laat, nooit te vroeg maar hij arriveert precies op het moment dat hij dat wil! Oftewel hij is precies op tijd, 'just in time!' 

Als kind en jong volwassene heb ik vaak het gevoel gehad dat ik altijd net te laat ergens aan begon. Op het moment dat ik iets leuk begon te vinden was het eigenlijk alweer bijna uit de mode. Op het moment dat ik ergens op een feestje kwam begonnen de eerste gasten alweer te vertrekken. Tegen de tijd dat ik met mijn zak met knikkers het schoolplein op kwam, was de knikkerperiode alweer voorbij. Op één of andere manier kwam ik eigenlijk vaak net te laat. Dit had tot gevolg dat ik later een soort tegenreactie ontwikkelde. Ik was altijd veel te vroeg ergens aanwezig. Stond een kwartier te vroeg bij de bushalte en als ik naar de bioscoop of een concert ging dan reserveerde ik op tijd een kaart om vervolgens in een bijna lege zaal te zitten. Maar goed, ik had in ieder geval een kaartje weten te bemachtigen en ik was zeker niet te laat.

Dus was ik vaak net te laat of veel te vroeg. Vandaar dat deze uitspraak van Gandalf mij zo aansprak. Dit is waar ik naar verlang, ik verlang ernaar om precies op het juiste moment, de juiste persoon op de juiste plek te zijn! Dit lijkt me echt geweldig! Niet te vroeg en zeker niet te laat. Geen haast of onrust maar volop zijn waar je bent! Dit lijkt me super relaxed! Maar kan dit eigenlijk wel? Zijn er mensen die zo ontspannen in het leven staan? 

Ik geloof dat Jezus Christus de juiste persoon op de juiste plek op het juiste moment was en is! Toen Hij 2000 jaren geleden naar de wereld kwam was Hij 'just in time'! Toen Hij zijn leven vanuit liefde voor ons gaf was Hij de juiste persoon op de juiste plaats. Zijn komst in onze tijdelijke wereld was een kruispunt waarop zowel de geschiedenis als de toekomst van de mensheid voor eens en altijd is veranderd. Door ons geloof in Hem en door Zijn Geest in ons kunnen ook wij 'just in time' zijn. De eeuwigheid is doorgebroken in onze tijdelijkheid! In ons aardse leven ontkiemt het hemelse! En ik vertrouw er op dat als Hij terugkomt naar deze wereld dan is Hij opnieuw 'just in time'. Niet te vroeg, niet te laat maar precies op het goede moment. 

Durf te geloven dat wij allemaal geroepen zijn om de juiste persoon, op de juiste plek te zijn. Durf te geloven dat God nu door jou heen werkt, niet gisteren, niet morgen, maar nu, vandaag, op dit ogenblik! Hoe Hij dat doet? Hoe Hij dat in jouw leven wil doen? Daarover gaan we met elkaar in gesprek tijdens de eerst volgende Zwerftocht voor mannen van Salvation4Men.